All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: WIFI aka WTH
PostPosted: Tue May 09, 2017 8:52 am 
Offline
wjruth - FlightAware user avatar

Joined: Sat Apr 29, 2017 8:43 pm
Posts: 8
New setup, download software, set up a Pi in my shed with a FA antenna. Instant joy. I claim the unit and the stats start to come in. A day goes by and suddenly no stats and I can no longer connect to the unit. I hook up a monitor and see it states there is no wifi. I check configuration and everything is how I left it. I powered it down, pulled SD card, check txt file and both ethernet and wifi are turned on. Put card back in, plug the unit to a wired ethernet cable and powered up. Connection established and all seems well. I shut it down and take it back out to the shed. Connect antenna and power and the wifi is working again. Another day goes by and now the unit isn't connected.

I have read about wifi issues. Power save is off so I don't think it is shutting off the wifi. What can I do to alleviate this issue?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Tue May 09, 2017 10:02 am 
Offline
FlightAware Staff
obj - FlightAware user avatar

Joined: Tue Sep 30, 2014 7:14 pm
Posts: 3459
What does syslog say after you have wifi problems?

If you can hook up a screen to the Pi there is a summary screen on the first console that gives you some basic info about the network status too, which may be useful.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Tue May 09, 2017 10:12 am 
Offline
djmd808 - FlightAware user avatar

Joined: Wed Jul 08, 2015 5:23 pm
Posts: 45
On my first attempt at this I was using an older Pi with an $11 wifi dongle and had the exact same experience. When I switched to the Pi 3 with built in Wifi that problem went away.

What version Pi are you using?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Tue May 09, 2017 11:19 am 
Offline
wjruth - FlightAware user avatar

Joined: Sat Apr 29, 2017 8:43 pm
Posts: 8
Pi 3

Summary screen was saying no service for both lan and wifi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Tue May 09, 2017 4:00 pm 
Offline
wjruth - FlightAware user avatar

Joined: Sat Apr 29, 2017 8:43 pm
Posts: 8
Image
I power cycled and it still showed the same thing. I then connected to an ethernet cable and it started working. I shut it down and then restarted without the cable, no wifi detected.
The network info is the same for both, what should be my next step?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Tue May 09, 2017 6:58 pm 
Offline
FlightAware Staff
obj - FlightAware user avatar

Joined: Tue Sep 30, 2014 7:14 pm
Posts: 3459
What does syslog say after you have network problems?
Look in /var/log/syslog (I suggest you hook up the wired ethernet and ssh in)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Tue May 09, 2017 11:02 pm 
Offline
wjruth - FlightAware user avatar

Joined: Sat Apr 29, 2017 8:43 pm
Posts: 8
So I pulled the unit inside, and hooked up an ethernet cable. I SSH'd into to check the logs. When I tried to pull system logs it states permission denied. I was able to use this
Code:
$ sudo tail -f /var/log/* –

to get some logs to display, but parts of it are just random characters that I can't read.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Wed May 10, 2017 7:58 am 
Offline
FlightAware Staff
obj - FlightAware user avatar

Joined: Tue Sep 30, 2014 7:14 pm
Posts: 3459
Well, not everything in /var/log/ is a text log file.

What does syslog say?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Wed May 10, 2017 1:12 pm 
Offline
FlightAware Member
abcd567 - FlightAware user avatar

Joined: Sat Feb 15, 2014 3:08 am
Posts: 1980
Location: Toronto CYYZ
Everyone has a different approach to solve a problem.
My approach is different from most.
When I cannot easily debug, I format microSD card, download and write latest Piaware image (or Raspbian Jessie image), and everything is ok. No headaches, no frustrations, and no waste of time.
I know most will disagree, rather hate this idea.
Well this is MY approach, and everyone is free to chose his approach.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Wed May 10, 2017 2:19 pm 
Offline
FlightAware Member
conligwx - FlightAware user avatar

Joined: Sat Mar 18, 2017 8:00 pm
Posts: 87
Location: EGAC/EGAD
abcd567 wrote:
Everyone has a different approach to solve a problem.
My approach is different from most.
When I cannot easily debug, I format microSD card, download and write latest Piaware image (or Raspbian Jessie image), and everything is ok. No headaches, no frustrations, and no waste of time.
I know most will disagree, rather hate this idea.
Well this is MY approach, and everyone is free to chose his approach.


I have to second this method. far easier that trying to decipher an issue in the OS image.

I also add ssh file to /boot and then add

feeder-id blah-blah-blah

to the end of the piaware-config.txt.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Wed May 10, 2017 3:12 pm 
Offline
FlightAware Staff
david.baker - FlightAware user avatar

Joined: Thu Jan 23, 2014 12:34 pm
Posts: 164
The syslog is the best place to check for problems.
If you run "cat /var/log/syslog | grep wlan0" it should display wlan0 stuff only.

It is also a good idea to check the piaware configuration files has the correct wifi connection settings.
Edit the wireless ssid and password in the piaware-config.txt file if not.
"nano /boot/piaware-config.txt"

And to see if your wifi can see the access point you want to connect too.
"sudo iwlist wlan0 scan"
The quality score is how many "bars" you are getting to that access point.
If you don't see your access point in the scan you probably aren't close enough.
If you have a low quality score you need to get closer or use something with better wifi range.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: WIFI aka WTH
PostPosted: Wed May 10, 2017 3:18 pm 
Offline
wjruth - FlightAware user avatar

Joined: Sat Apr 29, 2017 8:43 pm
Posts: 8
I let it run on the ethernet cable overnight and this morning it was connecting on both lan and wan. I unplugged it and it has been connecting to wifi for the last 8 hours or so.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC - 6 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: CommandPost2017, k6rtm, user92891 and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to: